Wapnö GårdsMejeri

Wapnö Gårdsmejeri

Ett mathantverk från början till slut

Vaccaost 220 g

Ett mathantverk som tillverkas för hand i vårt mejeri. Bitas, förpackas och lagras i saltlake. Smaken är mild och rund med lagom sälta. Texturen är relativt fast men samtidigt len och krämig. Används i sallader, ostbrickor eller som tillbehör till kött, fisk, desserter.                              Fetthalt                                                                          25%

Vaccaost 150 g

Samma ost i mindre förpackning. I vår restaurang använder vi osten flitigt. Perfekt till toppning av pizza. Krämig och smakrik ost som på allvar utmanar den grekiska fetaosten.                              Fetthalt                                                                          25%

Färskost

Wapnö gräddfil är basen i våra färskostar. Hög proteinhalt i mjölken ger en tjock produkt utan förtjockningsmedel. Den höga kvaliteten på gräddfilen ger färskostarna dess unika karaktär. God att bre på kex, knäckebröd, pepparkakor etc. Passar även som dip och istället för créme fraiche i såser, bakning mm.                                                  Fetthalt                                                                        Naturell 22%, Vitlök 21%, Pepparrot 20%, Grönpeppar 21%                                                        Förpackning 125 gram



Mjölkens kvalitet ger ostens smak

Dalen Ädel

Wapnö Ädel är ett mathantverk från början till slut. Rätt temperatur, dränering, luftfuktighet och mognad avgör ostens kvalitet och vår ostmästare släpper bara ifrån sig ostar som nått sin perfektion. Wapnö Ädel har en tydlig pikant lukt och smak. I kombination med sin sälta, mögel och krämighet är det en av de mest smakrika ostarna.

Fetthalt 31%, lagrad minst 9 mån.    Förpackning                                          150 gram eller viktvara.                                                           

Ängarna

Ängarna görs, precis som alla våra andra ostar, av mjölk från gårdens frigående kor. Osten som har en fyllig och fruktig smak har mognat under minst 12 månader. Ängarna långlagrad, är lagrad under minst 20 månader och har en kraftfull smak med tydlig och balanserad sälta. Ängarna passar perfekt på frukostbordet, på ostbrickan eller vid andra tillfällen när du vill ha det där lilla extra.

Fetthalt 31%                                        Lagrad minst 12 eller 20 månader

Örekulla

Örekulla är en favorit på frukostbordet i vår restaurang. Det är en ovanligt aromatisk ost, med en härlig pikant och fyllig gräddsmak med lite skarp underton. Osten passar utmärkt till smörgåsen, i matlagning, på ostbricka eller bara njutas av som den är.                                                    Fetthalt 31% + 50                                Lagrad minst 9 månader.

Gräddost

Osten ystas för hand och vi använder vår egen mjölksyrningskultur. Osten får mogna i vårt mognadsrum där rätt luftfuktighet är viktig och under mognadstiden vänds osten för hand varje dag. Wapnö Gräddost är en mycket krämig och smakrik ost.  

Fetthalt 38%                                      Lagrad Minst 6 månader


Ysteri

All ost ystas av mjölk från gårdens frigående kor

Ostkar

Grynpipiga ostar öses upp i formar medan de rundpipiga pressas i karet.

Ostarna testas 

Ostens vattenhalt kontrolleras och därmed konsistensen, som skiljer sig mellan olika ostar.

Lagring

Våra ostar lagras i allt från tre till tjugofyra månader eller längre.